Hoe regelmatig onderhoud gezonde lucht garandeert
Nieuwbouw of renovatie, voor particulieren of professionals: Van een schoolgebouw of kantoorruimte over een winkel of restaurant tot de woonkamer bij je thuis. Gezonde lucht is een belangrijke factor voor jouw gezondheid en die van anderen. En die kan jij garanderen door je ventilatiesysteem in een optimale staat te houden. Hoe? Met een regelmatig professioneel onderhoud.
Waarom ventileren?

Eenvoudigweg: omdat het bij wet verplicht is. Maar vooral omdat de lucht die we inademen belangrijk is voor onze gezondheid. Onze woningen en gebouwen voldoen aan steeds strengere isolatienormen en zonder ventilatiesysteem is het niet eenvoudig om verse lucht en zuurstof binnen te laten.

Concreet zorgt zo’n ventilatiesysteem voor een gezond binnenklimaat. Weg met die doffe, muffe sfeer. Verse lucht wordt aangevoerd, vieze geurtjes en vocht afgevoerd. En omdat ook het vocht verdwijnt, vermindert dat de kans op vochtproblemen of schimmelvorming. Win-win. Voor jou en voor je werknemers of huisgenoten.

Waarom is een onderhoud nodig?

Nu we de voordelen[AV1]  duidelijk gemaakt hebben, moeten we je ook wijzen op de gevolgen van een slechte ventilatie. Die vuile, afgevoerde lucht is namelijk de perfecte voedingsbodem voor schimmels en bacteriën. De kanalen raken vervuild of verstopt en het rendement van je installatie daalt aanzienlijk.

Daarnaast hoor je steeds vaker over ziekteverzuim door SBS (Sick Building Syndrome) of TBS (Tight Building Syndrome). Klachten als hoofdpijn, last van luchtwegen, vermoeidheid of concentratieproblemen komen vaak voor. Een regelmatig onderhoud voorkomt deze problemen. Want zeg nu zelf: een gezond binnenklimaat motiveert toch iedereen.

Wat kan je zelf doen?

Elk ventilatiesysteem werkt met filters. Een goede werking van je ventilatie valt of staat met het tijdig vervangen van die filters. Liefst 2 à 3 keer per jaar. Alleen zo blijft een gezond binnenklimaat gegarandeerd. Welke filters je nodig hebt, hangt af van het type ventilatiesysteem. Vraag dus advies aan een professional.

Professional

Naast het vervangen van de filters moet je ook de ventilatiekanalen op tijd reinigen. Dit laat je best elke 3 à 5 jaar uitvoeren door een professional. Die beschikt over het nodige materiaal zoals een roterend borstelsysteem om alle hoeken en kanten optimaal schoon te maken. Het vuil wordt weggehaald en de kanalen gedesinfecteerd. Er wordt ook een coating aangebracht zodat je hele systeem een preventieve bacteriewerende behandeling krijgt.

 

Doe beroep op Recovent voor deskundig advies of voor de professionele reiniging van jouw ventilatiesysteem.