4 voordelen van goede ventilatie
Een ventilatiesysteem is een must en een meerwaarde in elk gebouw. Denk maar aan moderne landschapskantoren waar je vaak niet zomaar eventjes het raam kan open zetten. Naast een geschikt ventilatiesysteem is ook het onderhoud ervan belangrijk. Alleen zo garandeer je een gezond binnenklimaat. We zetten alle voordelen even op een rijtje.
Hallo verse lucht

Een ventilatiesysteem zorgt voor de aanvoer van verse lucht. Zuurstof dus. Een belangrijke bouwsteen voor ons dagelijkse functioneren. Dankzij goede ventilatie kan die zuurstof vlot circuleren in de ruimte.

Daarnaast is ventilatie ook een uitstekend preventiemiddel voor schimmels en bacteriën. Want waar mensen wonen, leven of werken, produceren ze vocht en dat moet op een goede manier afgevoerd worden om gezondheidsproblemen te voorkomen. Naast de afvoer van vocht, neemt die ventilatie ook hinderlijke geurtjes mee naar buiten. Win win.

Weg met vocht en geurtjes

Weg met vocht en geurtjes

Omdat ventilatiesystemen vocht en geurtjes afvoeren, zijn ze de perfecte voedingsbodem voor bacteriën of schimmels. Geen paniek. Dit is met een eenvoudig onderhoud snel verholpen. Idealiter gebeurt dit elke 3 à 5 jaar, afhankelijk van de omgeving waarin je gebouw of kantoor zich bevindt.

Een deel van dat onderhoud kan je trouwens zelf doen. Ververs twee maal per jaar de filters van je ventilatiesysteem en je geniet dag in dag uit van een optimale werking en verse lucht. En je werknemers ook.

Blije werknemers

Van een muffe omgeving wordt niemand vrolijk. Integendeel. Je wordt moe, je ogen raken geïrriteerd en je krijgt hoofdpijn. Dit is wat we noemen Sick Building Syndrome (SBS). Met een goede ventilatie is dit snel en makkelijk verholpen. Op voorwaarde dat je het preventief en periodiek onderhoudt[AV1] .

Want een aangenaam binnenklimaat motiveert. De gezonde lucht die aangevoerd wordt door een ventilatiesysteem is namelijk rijk aan zuurstof. Dat is goed nieuws voor de concentratie en de productiviteit van je werknemers.

Energiezuinig

Tot slot is een perfect onderhouden ventilatiesysteem ook goed voor het milieu. Ja, het wordt aangedreven door een elektrische krachtbron en je genereert dus een bepaald verbruik. Maar dat weegt niet op tegen de vele voordelen van een gezond binnenklimaat.

Verwaarloos je het onderhoud van je systeem, dan heeft dat – net zoals bij andere machines en installaties – gevolgen. De kanalen van je ventilatiesysteem kunnen namelijk verstopt geraken en zo moet je krachtunit harder draaien om de debieten te vullen. Met een stijging van je energiefactuur en een aanzienlijk kortere levensduur van je machine als gevolg.

 

Je ventilatiesysteem onderhouden is in België nog niet wettelijk verplicht. Neem je taak als goede huisvader van je gebouwen en je werknemers ernstig en schakel op tijd een professional in voor het reinigen van de luchtkanalen en ventilatiesystemen. Recovent staat voor je klaar.